Izmir Körfezi'nin dip çamurunun imhasiyla ilgili ayrintilar belli olmaya basladi.
Izmir Körfezi'nin dip çamurunun imhasiyla ilgili ayrintilar belli olmaya basladi. Büyüksehir Belediye Baskani Aziz Kocaoglu, bununla ilgili olarak Izmir Sanayici ve Isadamlari Dernegi (IZSIAD)'nin Çarsamba Toplantisi'nda ayrintili bilgi verdi. Aritmada kullanilacak makinenin sartnamesinin bitirildigini ve yakinda ihaleye çikilacagini duyurdu.
Tarihi Havagazi Fabrikasi'ndaki toplantida Baskan Kocaoglu, körfezde denize girilmesi ve eskisi gibi balik ambari olmasi için çaba gösterdiklerini söyledi. Limanin taranmasiyla birlikte yapilacak projeyle ilgili olarak geçen hafta Adnan Menderes Havalimani'nda su anki Ulastirma Bakani ve TCDD Genel Müdürü ile 1 saatlik toplanti yaptiklarini aktaran Kocaoglu, çamurun çikarildiktan sonra ne olacagi sorusuna cevap aradiklarini kaydetti. Bes yildir. konuyla ilgili bes arkadasinin üniversitelerin arastirma birimleriyle bilimsel çalisma yaptigini söyleyen Kocaoglu, körfez hakkinda bilinmeyenleri sürekli minimize etmeye ve bilgi toplamaya çalistiklarini anlatti. Bilgilendikçe de proje ürettiklerini vurgulayan Kocaoglu, bugün hizla yapilmasi gerekenin, problemin kökten çözülmesi için IZSU'nun, yillarca önce Izmir'in aritmasini lagün sistemiyle çözmek için Hazine'den aldigi araziye kurulacak kanal oldugunu ifade etti. Kocaoglu, sunlari söyledi: "Kamulastirilan 7 bin dönüm civarinda bir arazi vardi, IZSU aritmasinin oldugu arazi. Bunun 2–3 bin dönümünü ayirdigimizda ve o bölgeden limana kadar mühendislik hesaplari yapildiktan sonra büyük bir kanal dösendiginde, araya da bir pompa kondugunda IZSU, Narlidere'den Çigli aritmaya iki tane 220'lik boruyu çalistirip üç pompayla 51 kilometreyi katediyor. Mesafe, 8-10 kilometre civarinda. Burada lotlar çalisarak yüzde 15'i çamur, yüzde 85'i su olacak sekilde aritilacak. Yaptigimiz tahlillere göre alüvyondan baska hiçbir kirletici madde yok. En çok tarama yapilacak kuzey kesiminde en ufak kirlilik görülmüyor. Tarih boyunca da orasini Gediz Nehri doldurmus. Arkasinda sanayi bölgesi yok. Sanayi kurulmaya basladiginda, Gediz bugünkü yatagina alinmis. Sadece toprakta tuz var, o da suyu tuttugunuz zaman çözülüp akiyor ve 1. sinif tarim topragi elde ediyorsunuz. "
Liman bölgesinde bosaltilan yerde yüzeyden örnek aldiklarini ve kirlilige rastlamadiklarini anlatan Baskan Aziz Kocaoglu, 1 metre derinlikte ise agir metal endisesi oldugunu, bunu tespit ettiklerinde çamurlari da ayri bir lotta, hattâ membran havuzlarda toplayip tas ocaklarina gömmenin mümkün oldugunu söyledi. Kocaoglu, "Su anda saatte 4 bin 600 ton kati ve 4 bin ton sivi malzemeyi tarayabilecek ve 2 metre diger tarafa, kanal sistemine atabilecek makinenin sartnamesini bitirdik, ihaleye çikiyoruz. " dedi. - IZMIR
(
Bu Habere Yorum Yazmak İstemez misin ! )
Yayın
Tarihi:-4/20/2011 7:42:42 AM
Görüntülenme: 1546
Bu Haberi Paylaş !
Bu Haber e Yapılan Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmamış