SİT ALANI İLAN EDİLEN KARAKIZDAKİ TARİHİ ESERLERİ VALİLİK KORUMA ALTINA ALDI - Rtv66 TV
SİT ALANI İLAN EDİLEN KARAKIZDAKİ TARİHİ ESERLERİ VALİLİK KORUMA ALTINA ALDI
SİT ALANI İLAN EDİLEN KARAKIZDAKİ TARİHİ ESERLERİ VALİLİK KORUMA ALTINA ALDI
Yozgat Valisi Amir Çiçek, Sorgun ilçesine bağlı Karakız Beldesi´ndeki Hitit dönemine ait heykel atölyesinin bulunduğu bölgenin sit alanı ilan edilip, koruma altına alındığını bildirdi.
Vali Çiçek, M.Ö. 2´inci bin yılın sonlarına ait tamamlanmamış aslan heykellerinin bulunduğu beldeye giderek incelemelerde bulundu. Çiçek, Hititlerin heykelcilik konusuna önem verdiğini, Karakız bölgesindeki atölyelerinde yaptıkları heykelleri daha sonra Çorum Hatuşaş´a götürdüklerini belirtti. Vali Çiçek, Karakız bölgesindeki taşların heykel yapmaya uygun olduğunun da altını çizerek, ´´Hitit uygarlığı, özellikle heykellerini burada ilk dizaynını yapıp, hazırlayıp, son şeklini verdikten sonra Hattuşaş´a götürdükleri bilinmektedir´´ dedi.
Yozgat´ta değişik medeniyetlere ait yerleşim alanlarının bulunduğunu, buraların arkeolojik açıdan önemli olduğunun da altını çizen Vali Çiçek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
´´Yozgat´ın değişik bölgelerinde bulunan arkeolojik eserlerin bir çoğu başka müzelere götürülmüş. Örneğin Anadolu Medeniyetleri Müzesi´nde Kerkenez´de bulunan buluntular sergilenmektedir. Yozgat çok eski bir tarihe dayanıyor. Dolayısıyla o zamanın medeniyetleri, özellikle taş işlemeciliği, taş konusuna önem verdiği için Yozgat´ta burası onların bir ocağı olmuştur. Yozgat´ı gerek arkeoloji bakımından, gerek kültürel bakımdan daha güzel hale getirmek için yeni bir arkeoloji müzesi konusunda çalışmamız var. Bu çevredeki dağılmış olan, kaybolmaya yönelmiş olan, korumaya aldığımız arkeolojik ürünleri müzeye koyacağız.´´
Vali Çiçek, yaptığı açıklamada da Karakız´daki atölyelerde hazırlanan aslan heykellerinin bazılarının Hattuşaş´a ötürürken belde merkezinde kaldığını ifade etti.
Vali Çiçek, yapılan ön incelemeler sonrasında Hitit dönemine ait heykel atölyesi olarak kullanıldığı belirlenen bölgenin koruma altına alındığını anlatarak, şunları kaydetti:
´´Hitit döneminde heykel atölyesi olarak kullanılan bölge sit alanı ilan edilip, koruma altına alındı. Bölgede kurtarma kazılarının yapılabilmesi için bakanlığa başvurduk. Elde edilen bulgulara göre hazırlanan raporumuz Kültür ve Turizm Bakanlığı´na iki ay önce gönderildi. Bakanlığın vereceği karar doğrultusunda, kurtarma kazıları yapılacak.´´
(
Bu Habere Yorum Yazmak İstemez misin ! )
Yayın
Tarihi:-5/3/2011 6:27:22 PM
Görüntülenme: 1483
Bu Haberi Paylaş !
Bu Haber e Yapılan Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmamış