SORGUNDA TÜRK EĞİTİM SENDİKASINDA "ÇAPANOĞULLARI İSYANINA" DAİR ÖZEL KONFERANS - Rtv66 TV
SORGUNDA TÜRK EĞİTİM SENDİKASINDA "ÇAPANOĞULLARI İSYANINA" DAİR ÖZEL KONFERANS
SORGUNDA TÜRK EĞİTİM SENDİKASINDA "ÇAPANOĞULLARI İSYANINA" DAİR ÖZEL KONFERANS
Türk Eğitim Sen Sorgun Temsilciliği, 1920 yıllarında Çapanoğullarını isyana götüren süreç ile ilgili özel bir konferans verildi.
Sendika temsilciliği binasında düzenlenen konferansa Feyzullah Bektaş İlköğretim Okulu Müdürü Nafi Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.
Yıldırım, Çapanoğlu ailesinin kökeninin Dulkadiroğullarına dayandığını, Oğuzların Bozok koluna mensup Türkmen oymakları üzerinde oldukça nüfuz sahibi olduklarını belirtti.
Yıldırım, 1920'lerde Çapanoğullarını isyana götüren sürecin nasıl başladığı, neler olduğu konularında bilgiler vererek, Çapanoğulları İsyanı'nın 2008 yılına kadar tam anlamıyla irdelenmemiş bir konu olduğunu, 2008 yılında Dr. Ali Şakir Ergin'in bizzat bu olayların içinde yer alan Çapanoğullarının damadı Abdulkadir beyin hatıralarını kitap haline getirdiğini kaydetti.
Yıldırım, ''Çapanoğulları İsyanı'' ile ilgili olarak şunları anlattı :
' yılında Kılıç Ali, Kuvayı Milliye'ye iane toplanmasını istiyor, Mehmet Hulusi Efendiye haber gönderiyor, ancak Çapanoğulları 'biz burada iken bu fakir halktan iane toplanmasına müsaade etmeyiz, biraz sabredin biz daha fazlasını verelim' diyorlar. Daha önceden de aralarında fikir ayrılığı olan Mehmet Hulusi Efendi, durumu Ankara'ya, ''Çapanoğulları Milli Mücadeleye karşı' şeklinde iletiyor, bunun üzerine Çapanoğullarının evleri polis müdürlüğünce ablukaya alınıyor, giren çıkanlar fişleniyor. Ancak Celal beyin Ankara Valisi Galip bey ile görüşmesinden sonra abluka kaldırılıyor. Mehmet Hulusi Efendi'nin bir gün Büyük Camide Çapanoğulları aleyhine konuşmasından sonra Celal beyle tartışıyor. Kılıç Ali 1 Haziran 1920'de Yozgat'a geliyor, halktan edindiği yalan yanlış, tahrik edici haberler ve Mehmet Hulusi Efendi'nin olumsuz görüşleri, selinin önüne Çapanoğlu ailesini de alıyor.''
Yıldırım, Yozgat'ın Milli mücadeleye büyük destek verip, ordunun yiyecek ihtiyacını da karşıladığının atını çizerek, ''Mustafa Kemal Atatürk 1924 ve 1934 yıllarında iki kez şehre gelmiştir. İlk gelişinde üç gün kalmış, hatta isyandan dolayı kendisinden özür dilemek isteyen Akdağlı Bahri Beyi sert bir dille susturup, 'Bırak Bahri, o konuyu kapat, kapanmış yarayı deşip kanatma'' demiştir'' diye konuştu.
(
Bu Habere Yorum Yazmak İstemez misin ! )
Yayın
Tarihi:-5/3/2011 10:15:27 PM
Görüntülenme: 2055
Bu Haberi Paylaş !
Bu Haber e Yapılan Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmamış