TARIM MÜDÜRLÜĞÜ GİDEREK ÇOĞALAN TARLA FARELERİNE KARŞI MÜCADELE BAŞLATTI - Rtv66 TV
TARIM MÜDÜRLÜĞÜ GİDEREK ÇOĞALAN TARLA FARELERİNE KARŞI MÜCADELE BAŞLATTI
TARIM MÜDÜRLÜĞÜ GİDEREK ÇOĞALAN TARLA FARELERİNE KARŞI MÜCADELE BAŞLATTI
Sorgun İlçe Tarım Müdürlüğü, son yıllarda ülke genelinde artan tarla fareleri ile mücadele amaçlı seminerlere başladı.
Şu ana kadar Araplı, Karakız, Ahmetfakılı beldelerinde gerçekleştirilen seminerlerin dördüncüsü Ziraat Mühendisi Ömer Faruk Aydın tarafından Yazılıtaş köyünde verildi.
Boyları 9-18 santimetre uzunluğunda olan farelerin 4-6 santimetrelik giriş deliği bulunan toprak galerilerinde yaşadığını belirten Aydın, hızlı çoğalan bu farelerin, gebelik sürelerinin 3 hafta olduğunu, yılda 4-6 doğum yaptıklarını, her doğumda da ortalama 5-6 yavru verdiklerini, ortalama ömürlerinin 3-4 yıl olduğunu söyledi.
Aydın, ''Tarla farelerinin tarla, bahçe, çayır ve mera bitkileri özellikle buğday arpa, yulaf, mısır, ile sebze ve meyveler, genç orman ağaçları başlıca konukçularıdır'' dedi.
Kültür bitkileri ile çayır mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar verdiklerini kaydetti.
Mühendis Aydın, tarla fareleri ile kişilerin tek başına mücadele etmenin yararının olmayacağına işaret ederek, önemli olanın bir köyde tüm köylünün mücadele etmesi olduğunu vurguladı.
Aydın, şöyle konuştu:
''Derin toprak işlemesi münavebe, tarla temizliği, delikleri su ile doldurma, kapan kullanma gibi önlemlerle tarla farelerinin zararları azaltılabilir. Tarla fareleri ile kimyasal mücadele, iklimin uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygunu ve etkili olanı, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ve kışa girişte sonbahardır.''
(
Bu Habere Yorum Yazmak İstemez misin ! )
Yayın
Tarihi:-5/3/2011 10:28:33 PM
Görüntülenme: 1344
Bu Haberi Paylaş !
Bu Haber e Yapılan Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmamış