Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından ''Türkiye Adresli Bilimsel Makaleler'' konulu konferans düzenlendi.
Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından ''Türkiye Adresli Bilimsel Makaleler'' konulu konferans düzenlendi.
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Soykan, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamer Uçar, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talat Özpozan, akademisyenler ve öğrencilerin ilgiyle takip ettiği konferansa Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Balcı konuşmacı olarak katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Talat Özpozan, geçtiğimiz hafta içerisinde gerçekleştirilen ''Kimya Günleri'' etkinliğinin çok verimli geçtiğini belirterek, ''Türkiye Adresli Bilimsel Makaleler'' konferansı ile bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak üzere faaliyetlerin devam ettiğini bildirdi.
Daha sonra konuşmacı Prof. Dr. Metin Balcı, 2009 yılındaki verilere göre Türkiye'nin, dünyada bilimsel yayın sıralamasında 17. sırada yer aldığını söyledi.
Bunun daha önceki yıllara göre değerlendirdiğinde oldukça iyi bir sıralama olduğuna dikkat çeken Balcı, ''Çünkü Türkiye yine aynı sıralamada 1987'de 45. sıradaydı. 1982-2009 yılları arasında Türkiye'de bulunan 18 üniversitenin toplam bilimsel yayın sayısı 300 ila 400 arasında idi. Bu veri bize Türkiye'nin bilimsel makale yayınlama konusunda bir kültürü olmadığını gösteriyor'' dedi.
2007 yılından sonra bilimsel makale yayınlama konusunda ivmenin hızla yükseldiğine dikkat çeken Balcı şöyle dedi:
''Şu an itibariyle üniversitelerimizin her birinin yayın sayısı neredeyse 200, 300'ün altına düşmüyor. Bu vesileyle Türkiye'nin dünya literatürüne katkısı binde 1'den binde 16'ya çıktı. Sadece birkaç yıl önce Türkiye'nin veri tabanına giren bilimsel dergi sayısı 8 iken, bugün itibariyle neredeyse 100'ü bulmuştur. Fakat şunu da unutmamak gerekir ki, bilimsel dergilerin akredite olma koşulları önceden çok daha zor iken bugün tamamiyle ticari kaygılardan ötürü daha kolay hale getirilmiştir. Daha önce veri tabanına giremeyen dergiler, bu sayede listeye girme imkanı bulmuştur.''
(
Bu Habere Yorum Yazmak İstemez misin ! )
Yayın
Tarihi:-5/14/2011 1:11:12 PM
Görüntülenme: 1409
Bu Haberi Paylaş !
Bu Haber e Yapılan Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmamış