Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de meslek lisesi eğitiminin lise eğitimin yüzde 65'ini, genel lise eğitiminin ise yüzde 35'ini oluşturması gerektiğini savunarak,"Bizim önümüzdeki dönem hedefimiz, meslek lisesi eğitimini yeniden hızlandıran bir politika" dedi.
Habertürk ekranlarında yayınlanan Hayatın İçinden programının bugünkü bölümüne konuk olan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli'deki bir mobilya fabrikasından soruları yanıtladı. Ergün, meslek liseleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, kendi çocukluk ve gençlik yıllarından da bahsetti.
"SİMİT SATTIM, KUMAŞ KESTİM, KAYNAK İŞLERİ YAPTIM"
Eskiden meslek liselerinin sınavla girilen liseler olduğunu belirten Ergün, "Simit satmaktan tutunda, maça minder satmak, su satmak. Eskiden futbol sahalarında koltuk yoktu, betona otururdu insanlar. Bizde marangozlardan talaş toplardık, naylon torboların içine talaşları koyar, ağzını bağlardık, maça minder diye satardık. Meyve zamanı meyve satardık. Daha sonra kahveci çıraklığından tutunda, terzi yanında çalışmaya kadar yaz tatilinde bir iş yapardım" diye konuştu.
Kendi harçlığını çıkarmak ve birşey öğrenmek arzusunda olduğu için çalıştığını ifade eden Bakan Ergün, "Mesela konfeksiyon mağazasında da çalıştım, manifaturacıda da çalıştım. Kumaşta kestim, gömlekte sattım, elbise de sattım. Meslek lisesine geçtikten sonra da daha çok sanayi çarşılarında çalıştık, torno tezgahlarında, kaynak işlerinde" dedi.
"MESLEK LİSELERİNE KARŞI TAVIR ALINDI"
"Meslek liseleri bizim gibi ülkelede çok önemli alt yapılar" diyen Ergün şöyle devam etti:
"Bizim girdiğimiz 70'li yıllarda, meslek liselerine bugünkü fen liselerine giriş gibi sınavla girilir. Biz de gibi zor bir sınavla girdik oraya. Hem öğrenci sayısında hem de öğrenci kalitesinde ciddi iyileşmeler söz konusuydu. İnsanların üniversiteye gitmelerinin önü de açıktı. Biz o zaman ki arkadaşlarımızla bir araya geliyoruz. Profesör olan arkadaşımız var, albay olan arkadaşımız var, mühendis olan arkadaşımız var. 6 tanesi sınıftan yükseköğrenim görmüşler, geri kalanı fabrikalarda çalışmışlar, emekli olmuşlar. Bir kısmı sanayici olmuş yani meslek lisesi insanın ufkunu açan bir yapıya sahipti.
Fakat 97 yılında imam hatip liselerine olan bir takıntı nedeniyle bir ideolojik körlüğe düştü Türkiye ve meslek liselerine karşı bir tavır aldı. İmam hatip liselerinin önünü keselim hukuk fakültesine gidiyorlar, siyasal bilgiler fakültesine gidiyorlar, devlet ele geçiriliyor diye, gereksiz bir laiklik kaygısı pompalanmaya çalışıldı. Ama bunların daha sonra siyasete müdahale amacıyla kullanıldığını gördük. Siyasete müdahale amacıyla, siyaseti dizayn etmek amacıyla meslek liseleri üzerinden bir yol tutturuldu ve Türkiye ekonomisine Türkiye'nin mesleki eğitimine çok ciddi darbe vuruldu."
Meslek lisesi genel lise dengesinin bozulduğuna işaret eden Bakan Ergün, "Genel liseler yüzde 60'lara ulaştı. Halbuki bizim gibi bir ülkede, meslek lisesi eğitimi lise eğitimin yüzde 65'ini, genel lise eğitimi yüzde 35'ini oluşturmalı. Şimdi bizim önümüzdeki dönem hedefimiz bu. Meslek lisesi eğitimini yeniden hızlandıran bir politika" diye konuştu.
(
Bu Habere Yorum Yazmak İstemez misin ! )
Yayın
Tarihi:-5/20/2011 7:22:03 PM
Görüntülenme: 1406
Bu Haberi Paylaş !
Bu Haber e Yapılan Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmamış