AK PARTİ YOZGAT MİLLETVEKİLİ BAŞER, TBMM KÜRSÜSÜNDE KONUŞTU - Rtv66 TV
AK PARTİ YOZGAT MİLLETVEKİLİ BAŞER, TBMM KÜRSÜSÜNDE KONUŞTU
AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, güçlü toplum, insanların bugününü de geleceğini de güvence altına alan toplum, çalışanını kollayan, alışamayanını gözeten bir devlet, gerçek sosyal devlet olduğunu söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM), Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 4. Maddesi üzerinde AK Parti grubu adına konuşan AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer,
Ak Partinin sosyal güvenliği temel bir hak olarak gördüğü için bu alanda da reformları hayata geçirdiğini belirterek, "AK Parti olarak Kasım 2002 acil eylem planı çerçevesinde ön gördüğümüz vatandaşlarımızın tamamını ve tüm riskleri güvence altına alan sosyal güvenlik sistemini oluşturma hedefini gerçekleştirdik.
Bağ kur, Emekli Sandığı ve SSK kurumunu tek çatı altında topladık. Devlet tarafından adeta üç sınıfa ayrılan vatandaşlarımızın tamamını birinci sınıf vatandaş haline getirdik. 75 milyon insanımızın tamamına eşit, kolay, ulaşılabilir ve kaliteli sağlık hizmetini hedef alan genel sağlık sigortası sistemini oluşturduk" dedi.
Hastanelerde rehin alma dönemini bitirdiklerini vurgulayan Milletvekili Başer, "Sağlık karnesi kullanımı uygulamasına son verdik. Artık vatandaşlarımızı elektronik ortamda TC kimlik numarasıyla sağlık hizmetinden yararlanır hale getirdik. Sosyal Güvencesi olmayan tarım işçilerimizi sosyal güvenlik kapsamına aldık. El emeği ile yaptıkları ürünleri satan ev kadınlarımızı da isteğe bağlı sigortalı olarak Sosyal Güvenlik kapsamına aldık.Genel Sağlık Sigortası ile dünyanın en kapsamlı ve kolay ulaşılabilir, sağlık hizmeti sunan ülkelerden biri olduk. Emeklilik maaşlarının Bağlama süresini kısalttık. Emeklilerimizin aylıklarını alırken çektikleri banka kuyruğu çilesine son verdik. Emekli maaşlarında, tüm imkanlarımızı zorlayarak, enflasyonun üzerinde ciddi artışlar sağladık" diye konuştu.
Sosyal Güvenlik Kurumundan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesi kapsamındaki emekliler, aylık Bağlama sistemleri açısından 2000 yılı öncesi ve 2000 yılı sonrası emekliler olmak üzere iki ana grupta ele alındığını vurgulayan Milletvekili Başer, "Bu sistemler kendi içlerinde yine aylık Bağlama usullerindeki değişikliklere göre farklılaşabilmektedir. Her bir sistemde aylığın miktarını belirleyen temel iki unsur, sigortalıların prime esas kazanç tutarları ile prim ödeme gün sayılarıdır.
2000 yılı öncesinde aylık hesaplama sistemine göre, emekliler 4 ayrı gruba ayrılmakta her bir grup farklı,
farklı emekli aylığı almakta idiler. Aylıkların farklılaşmasının ve farklı emekli gruplarının ortaya çıkmasının temelinde, aylık Bağlama sisteminin parametreleri üzerinde yapılan değişiklikler yatmaktadır. SSK'da 2000 yılından sonra emekli aylık hesabında gelişme hızı ve TÜFE kullanılırken, 2000 öncesi emekliler gelişme hızından pay alamıyordu. 2000 öncesi SSK emeklilerine de gelişme hızının yüzde 75'i verilerek intibak sağlanacaktır. Kamuoyunda İntibak yasası olarak anılan bu kanundan amaç prim ödeme gün sayıları ve ödenen prim miktarları eşit olan, fakat farklı tarihlerde emekli olanların emekli aylıkları arasındaki farkın giderilmesi amaçlanmıştır. 171 sıra Sayılı bu Kanun ile 2000 yılı öncesinde 506 sayılı Kanuna göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarının, alt sınır aylığı uygulanmaksızın sigortalıların gerçek prim ödeme gün sayıları üzerinden ve refah payı da dikkate alınmak suretiyle yeniden hesaplanması amaçlanmıştır" dedi.
AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde konuşmalarını şu şekilde sürdürdü," 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Geçici 20'inci maddesi kapsamında yer alan bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personeli için kurulmuş bulunan sandıklardan emekli olanların da kendi aralarında emekli maaşları arasında adaletsizlikler yaşanmaktadır. Yapılan bu düzenlemeyle belirtilen yerlerden emekli olanlarında intibak yasasından faydalanması sağlanacak ve emekliler arasındaki adaletsizlik giderilmiş olacaktır.Tasarının 4 üncü maddesi uyarınca 5510 sayılı Kanunun geçici 20'inci maddesinde yazılı olan
'iki yıl' ibaresi 'dört yıl' şeklinde değiştirilmiştir. 2023 yılında hiç kimsenin gelecek endişesi olmadan sağlıkla huzurla ve güvenle yaşadığı aynı zamanda sürdürülebilir etkin ve verimli hizmetler sunan ve çalışanlarımızın emekli olduklarında gelir kaybını en aza indiren bir Sosyal Güvenlik sistemini hedefliyoruz. Bu vesileyle, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının kanunlaşmasını umuyor hayırlı olmasını temenni ediyorum."
(
Bu Habere Yorum Yazmak İstemez misin ! )
Yayın
Tarihi:-3/2/2012 7:36:37 PM
Görüntülenme: 1133
Bu Haberi Paylaş !
Bu Haber e Yapılan Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmamış