Başbakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) devletin 774 trilyon lirasını müteahhitlere aktardı. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu TOKİ'nin yürüttüğü kar amaçlı konut projelerini mercek altına aldı. 7 ayrı projeyi didik didik inceleyen denetme kurulu, her birinde farklı usulsüzlükler saptadı.
Denetleme kurulunun raporu, projelerin "Kaynak Geliştirme Projeleri" adı altında aceleyle ihale edilmesini eleştiriyor ve bu projelerin şirketin kendi kaynaklarıyla gerçekleştirilebileceğine dikkat çekiyor. Firmaların daha inşaat aşamasında satış yaparak oto-finansman sağladığına vurgu yapılan raporun sonuç bölümünde şu görüşlere yer veriliyor:
"Emlak Gayri mehkul yatırım ortaklığı A.Ş yöneticilerinin, hasılat paylaşım modeliyle ihale edilen projelerde gerçekleştirdiği mevzuata aykırı, usulsüz işlem ve ihmal sonucunda, Şirketin kamusal varlıklarının, emsallerine göre bariz şekilde düşük fiyatlar uygulanmak suretiyle elden çıkarıldığı, bu şekilde Sermaye Piyasası Kanunu'nun 15'inci maddesi kapsamında şirketin mal varlığında ve karında azalmaya yol açtığı tesbit edilmiştir".
Denetimden geçirilen 5'i İstanbul Ataşehir'de ikisi de Ümraniye ve İzmir'de toplam 7 projede kamunun zararı o günün rakamlarıyla 774 trilyon lira olarak hesaplanıyor. Yani TOKİ'nin 774 milyon YTL'yi müteahhitlerin cebine aktardığı vurgulanıyor.
Devlet hazine arazilerinin bır kısmına lüks konutlar yaptırıp satıyor. Böylece de dar gelirliler için yapılan toplu konutlara kaynak yaratılıyor. Ama rapor gösterdiki devlet dar gelirliye konut yapmak yerine müteahhitleri zengin ediyor.
Gayrimenkul yatırım ortaklığının Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı, aynı zamanda TOKİ Başkanı olan Erdoğan Bayraktar yürütüyor. Ayrıca şirket yönetimine seçilen 7 üyenin tamamı da TOKİ temsilcilerinden oluşuyor. Hazırlanan rapor, Erdoğan Bayraktar yönetimindeki Şirketin, ihalelere devam etmesi halinde bu zararın 2 -3 yıl içinde 1 katrilyon105 trilyon liraya, yani 1 milyar 105 milyon YTL'ye ulaşacağına dikkat çekiyor.
Kurulun onayladığı raporda yapılan tesbitler doğrultusunda, "Yeni ihale yapılmasının acilen durdurulması", "sözleşmelerin, kamu zararlarını telafi edecek biçimde yeniden düzenlenmesi", "şirketin tüm hesaplarının Sermaye Piyasası Kurulu tarafından denetlenmesi" ve "mevzuata aykırı, usulsüz işlemlerin soruşturulması" isteniyor.
28 aralık 2004'de kurulun onayından geçen raporla ilgili hala bir işlem yapılmadı. Türkiye Büyük Millet Meclisi KİT Komisyonu'nda incelenen rapor kamu zararına yolacan projelerin ve yeni ihalelerin durdurulmasını istiyor. Ancak rapora rağmen TOKİ projeleri devam ediyor.
CNNTURK GÖKSEL ÖZKÖYLÜ
(
Bu Habere Yorum Yazmak İstemez misin ! )
Yayın
Tarihi:-3/16/2012 11:52:39 AM
Görüntülenme: 1257
Bu Haberi Paylaş !
Bu Haber e Yapılan Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmamış