Yozgat'ta Mevsimlik İşçiler İçin Çadır Köyler Kuruluyor - Rtv66 TV
Yozgat'ta Mevsimlik İşçiler İçin Çadır Köyler Kuruluyor
Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'a Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden aileleriyle birlikte çalışmak üzere 7'den 70'e her yıl yaklaşık 15 bin tarım işçisi geliyor.
Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'a Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden aileleriyle birlikte çalışmak üzere 7'den 70'e her yıl yaklaşık 15 bin tarım işçisi geliyor. Mevsimlik olarak göç ederken sosyal güvenceden yoksun ve sağlıklı yaşam koşullarınadan uzak yaşam mücadelesi veren tarım içşiçelirinin barınma sorunlarını çözmek üzere çadırkentler kurulmaya başlandı
Yozgat Valiliği, merkez ve 13 ilçesinde aileleriyle birlikte yaklaşık 6 ay süreyle çapa, sulama, soğan ve pancar sökümü gibi işlerde çalışacak tarım işçilerinin barınma ihtiyacı için konaklama merkezi kurdu. 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi' (METİP) kapsamında İl Özel İdaresi tarafından kurulan, Çadır Kent görünümündeki konaklama yerlerinde, tarım işçilerinin barınma, ulaşım, eğitim, tuvalet ve banyo gibi bir çok ihtiyacının karşılandığı modern çadırlarda elektrik imkanı da sağlanıyor. Konaklama merkezleri dışında kalan tarım işçileri için modern çadır desteği veren Özel İdare, çadırların kurulumunu da kendi imkanlarıyla yaptırarak tarım işçilerine teslim ediyor.
Şanlıurfa'dan tarım alanlarında çalışmak üzere Yozgat'ın Yerköy ilçesine gelen mevsimlik tarım işçileri, Sekili Beldesi yakınlarında İl Özel İdaresi tarafından kurulan çadırlara yerleşmeye başladı. Devlet tarafından sağlanan çadırların kendi çadırlarına göre çok iyi olduğunu belirten işçiler, en büyük eksiklerinin elektrik olduğunu belirttiler. İşçilerden Mahmut Güç, Bizim çadırlarımız çabuk yırtılıyor, kışın soğuk, yazın ise çok sıcak oluyordu. Bu çadır ise yazın sıcaktan, kışın ise soğuktan koruyor. Bizim bu çadırları alma imkanımız yoktu.Bu imkanı bize veren devletimize teşekkür ediyorum dedi.
Mehmet Sımak isimli tarım işçisi ise konuşmasında, Burada çocuklarla birlikte 300' yakın insan yaşıyor. Biz özellikle kadın ve erkekler için ayrı tuvaletler yapılmasını istiyoruz. Mevsim kurak geçtiği için işler başlamadı. Çiftçinin mahsulü iyi olursa bizim de işimiz oluyor. Şu anda henüz iş bulamadık. Bir hafta sonra işler başlayabilir diye konuştu.
Sabahtan akşama kadar tarım alanlarında çalışıp, yemek pişiren, çamaşır yıkayan, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayan kadınlar da daha iyi ve güzel iyi bir hayatları olmasını istediklerini dile getirirlerken, Bizim bu dağ başında ne işimiz var. Biz de iyi bir hayat isteriz, çadırlar güzel olmuş neye yarar diye konuştular.
(
Bu Habere Yorum Yazmak İstemez misin ! )
Yayın
Tarihi:-5/7/2012 5:45:41 PM
Görüntülenme: 1186
Bu Haberi Paylaş !
Bu Haber e Yapılan Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmamış