Yozgat"ta Kalaycilik Meslegi Can Çekisiyor - Rtv66 TV
Yozgat"ta Kalaycilik Meslegi Can Çekisiyor
YOZGAT (IHA) Yozgat"ta 7 yasinda kalaycilik meslegine baslayan 66 yasindaki Abdullah Türkmen, sehirde is yapan 45'e yakin kalaycidan sadece iki kisi kaldiklarini söyledi.
Yozgat"ta Kalaycilik Meslegi Can Çekisiyor
YOZGAT (IHA) Yozgat"ta 7 yasinda kalaycilik meslegine baslayan 66 yasindaki Abdullah Türkmen, sehirde is yapan 45'e yakin kalaycidan sadece iki kisi kaldiklarini söyledi.
YOZGAT (IHA) Yozgat'ta 7 yasinda kalaycilik meslegine baslayan 66 yasindaki Abdullah Türkmen, sehirde is yapan 45'e yakin kalaycidan sadece iki kisi kaldiklarini söyledi.
En eski el sanatlarindan biri olan kalaycilik meslegi, teknolojinin gelismesiyle birlikte yok olmaya yüz tutan meslekler arasina girdi. Yozgat'ta uzun yillardir kalaycilik yapan Mustafa Türkmen, meslege 7 yasinda basladigini belirterek, "20 sene çiraklik ve kalfalik yaptim, 40 senlik ustaligim var. Su anda islerimiz bitik, ama naçar kesikliginden bu isi yapiyorum. Emekliligimde olmasa perisan oluruz." dedi.
Eskiden kalaycilik mesleginin önemli ve ragbet gören mesleklerin basinda geldigini ifade eden Türkmen, "Yozgat'ta eskiden 20-25 tane kurulu tezgah, 20 tane seyyar olmak üzere 45'e yakin kalayci vardi. Seyyar tezgahlar köylere gider köylerde kalaycilik yapardi. Simdi kimse kalmadi iki kisi kaldik. Biz ölünce bunu yapacak kimse yok. Ben bir çirak yetistirmek isterdim ama kimseyi bulamiyoruz. Çünkü sanat hiçbir zaman ölmez, bir kisi olsa bu meslek devam edebilir." diye konustu.
Teknolojinin gelismesiyle birlikte alüminyum, çelik ve plastik mutfak esyalarinin çiktigini ifade eden Türkmen, "Bakir kaplarin kullanildigi dönemlerde bu kadar hastalik yoktu. Simdi alüminyumu çikti, naylonu çikti bilmem neyi çikti. Eskiden iki çesit hastalik varsa simdi 102 çesit hastalik var. Eskiden bir isitma vardi bir verem vardi. Ayagimizda soguk kuyu ayakkabi elimizde tahta kasik yedigimiz tüm bakirin içindeydi ve o kadar saglikliydik. Simdi yedigimiz içtigimiz kullandigimiz malzeme degisti hastaliklar artti. Bilhassa alüminyum kullanilmasini hiç tavsiye etmiyorum. Vatandasimiz bakir kullansin da bana kalaylatmaya getirsin demiyorum. Alüminyum haricinde ne kullanirsa kullansinlar. Teknolojinin gelismesi ve mutfak esyasindaki çesitliligini artirinca haftada bakir kalaylatmak için bir iki kisi ancak geliyor. Ama çelik tencere ve çaydanlik kulpu tamiri için gelenler oluyor. Bizde çelik tencere ve çaydanliklarini tamir ederek para kazanmaya çalisiyoruz." seklinde konustu.
(
Bu Habere Yorum Yazmak İstemez misin ! )
Yayın
Tarihi:-29.06.2012 16:38:52
Görüntülenme: 1389
Bu Haberi Paylaş !
Bu Haber e Yapılan Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmamış